top of page

Ortaklaşa Bir Editöryal Fotoğraf Çalışması

AÇIK ÇAĞRI

AMAÇ

AMAÇ:

İçinden geçtiğimiz “tecrit” zamanlarına fotoğrafla bakmak. Kaygılarımızı, umutlarımızı, heyecanlarımızı ve korkularımızı kaydetmek; yaşama tutunma irademizi, dayanışma hallerimizi görünür kılmak. 

Birlikte bir görsel bellek oluşturmak.

Canlılar alemine ve doğaya yabancılaşarak yarattığımız bu dünyada ne zaman ve nasıl biteceğini öngöremediğimiz bir süreçten geçiyoruz. Bu geçitte kendimizden yola çıkarak yaşadıklarımızı ve yaşayamadıklarımızı, hiç bakmadıklarımızı, görmediklerimizi, hallerimizi, duygularımızı, anlarımızı fark ederek, kendimize daha içerden bakmayı deneyerek birlikte yol almak.

Birbirimize görüntüler aracılığıyla dokunarak eksikliğini hissettiğimiz güzel duyguları yaşamak yaratıcılığımızın ve özgür ifadenin önünü açmak.

KATILIM

KATILIM:

Bu çalışmaya evde kalarak kendini koruyabilme şansına sahip olan ya da geçimi için sokağa çıkması gereken ya da kamu hizmetini gerçekleştirmek için dışarıda çalışan ve herhangi bir görsel kayıt aracıyla fotoğraf çeken herkes katılabilir. Katılanlar öncelikle kişisel sağlığın ve kamu sağlığını esas alır.

GEREKÇE

GEREKÇE:

Fotoğrafçılık, ülkemizde oldukça yaygın bir hobi, etkili bir sanatsal yaratıcılık mecrası ve belgesel anlatı aracıdır. 

İçinden geçtiğimiz bu kritik günlerde fotoğraf çekmek için hareket imkanlarımız kısıtlandı. Kimimizin ev içinde bir tür tecrit koşulları yaşadığı, kimimizin de çalışma hayatını sürdürmek zorunluluğundan dolayı ev dışına çıkmak durumunda kaldığı bu günlerde “dışarısı”nı ve “içerisi”ni yeniden düşünür olduk. Bu dönemde objektiflerimiz “kamusal alandan” fazla “özel alana” bakar oldu. Başka hayatlar yerine kendi hayatımızı fotoğraflama fırsatımız fazlalaştı.

 

İnsanlık aleminin içinden geçtiği bu zor günlerde yaşantımızın ne kadar süreceği belirsiz olan yeni şeklini, her birimize kişisel bir moral destek sağlayabileceği gibi yalnızlaştığımız bu günlerde ortaklaşa bir çalışmanın parçası olma hazzını da yaşatabilir.

Bu çalışma jurnalistik beklentilerle çekilmiş haber fotoğrafları yerine öznel hayatın doğrudan ya da metaforik görsellerini, mecazlı anlatımı tercih ediyor. Hayatımıza kendi perspektifimizle ve kendi penceremizden bakarak yaratıcılığımızı ortaya koymamızı ve tekil kareler halinde ya da bir seri/hikaye halinde anlatılar kurmamızı öneriyor. 

Yöntem

YÖNTEM:

  1. Bu çalışma birlikte öğrenme yöntemi esas alınarak sanal ortamda yürütülür. 

  2. Bu çalışmada üretilen görsellerin telif hakları fotoğrafçılara aittir. Çalışmanın adına açılmış sanal ve reel ortamlarda fotoğrafçının onayıyla değerlendirilir.

görev tanımları

GÖREV TANIMLARI

 

EDİTÖR

Bu çalışmaya katılan fotoğrafçının üretimi konusunda danışmanlık, ön açıcılık ve ilham vericilik işini üstlenir. 

Çalışmaya katılan fotoğrafçılarla bir halin, durumun ya da hikayenin/serinin fotografik temsilindeki incelikleri paylaşır. Konu başlıkları ve konuya yaklaşım önerileri yapar.

Fotoğrafçıların gönderdikleri fotoğrafları inceleyerek değerlendirir, içerik teknik ve artistik tavsiyeleri içeren geri bildirimde bulunur.

 

FOTOĞRAFÇI

Bu çalışmaya, editörlü bir ortak üretim süreci olduğunu kabul ederek katılan, fotoğraf makinesi kullanarak ya da cep telefonu da dahil olmak üzere her türlü görüntü kaydedici araçla fotoğraf üreten kişidir.

Fotoğrafçı, fotoğraflarını yayınlanacak yönergelere bağı kalarak editöre yollar (görüntü büyüklüğü, credit/künye yazımı, fotoğraf metinleri gibi teknik konularda pratik yönergeler çalışma başlarken fotoğrafçıya iletilir) 

Fotoğrafçı çalışmalarını aşağıda belirtilen takvime göre yollar.

Fotoğrafçı çalışmaya katıldığı görsellerinin tüm haklarına sahiptir.

Gruplar
Hakkımızda

TEKIL FOTOĞRAF GRUBU EDİTÖRLERİ 

Arzu ArbakGünseli BakiSilva BingazKemal CengizkanOrhan Cem ÇetinSerkan ÇolakHandan Saygon Dayı, Kamuran FeyzioğluDora Günel, Mehmet KaçmazSinan KılıçEsin KoçFethiye ÖzdalAylin Leblebici Öztürk, Yücel TuncaHandan TunçEda YiğitÖzcan Yurdalan

GÖRSEL HİKAYELER GRUBU EDİTÖRLERİ

Gülbin Özdamar Akarçay, Sevil Alkan, Emin Altan, Yusuf Aslan, Fadime Aygün, Gölnur Cengiz, Orhan Cem Çetin, Handan Saygon Dayı, İmren Doğan , Kamuran Feyzioğlu, Murat Germen, İsmail Gökçe, Gülay Kayacan, Sinan Kılıç, Esin Koç, Fethiye Özdal , Aykan Özener, Neriman Polat, Gamze Toksoy, Yücel Tunca, Özcan Yaman, Hüseyin Yılmaz

HAKKIMIZDA :

 

Bu çalışmanın fikri 10 Nisan 2020’de eski Fotoğraf Vakfı – Galata Fotoğrafhanesi kurucuları arasında ortaya çıktı. İki gün sonra, 12 Nisan’da, Vakıf ve Fotoğrafhane’nin aktif katılımcıları arasında dolaşıma girdi. 14 Nisan’da ise daha geniş bir çevrede tartışmaya açıldı.İki hafta süren hazırlık çalışmaları sonucunda Korona Günlerinde Fotoğraf görsel bellek çalışmasının duyurusu Aykan Özener, Aylin Leblebici, Bülent Tüccar, Cem Demir, Dora Günel, Emin Altan, Günseli Baki, Handan Tunç, Hüseyin Yılmaz, Kamuran Feyzioğlu, Kemal Cengizkan, Necmi Kavuncu, Özcan Yaman, Özcan Yurdalan, Serkan Çolak, Silva Bingaz, Sinan Kılıç, Yusuf Aslan ve Yücel Tunca tarafından 27.04.2020 saat 00:35’te yapıldı.

 

Her faaliyetimizde olduğu gibi Korona Günlerinde Fotoğraf çalışmasında da ötekileştirmeden ve ayrıştırmadan, diğerine dokunan bir dil geliştirmeye özen gösteririz. Ayrımcılığı, ırkçılığı, cinsiyetçiliği, türcülük ve şiddeti özendiren çalışmalar bu proje kapsamında kabul edilemez.

bottom of page