top of page
  • Yazarın fotoğrafıKorona Günlerinde Fotograf

Özge Yüksel

Türkiye'deki sayılı, değerli fotoğrafçıların çağrısı ile start verilen fotoğraf sürecimiz, bu zamana kadar gerçekleştirilen, hele ki böyle istisnai bir dönemde, en kapsamlı fotoğraf projesi olmuştur. Çıkış noktası ile yapılan işler ortaya konduğunda, amacına ne kadar yakın olduğunu ispatlamıştır. Bu projenin içinde olmaktan gurur duymakla birlikte, diğer fotoğrafçılarında izolasyon süreçlerini yakından görebilmemi sağlayan, geniş ölçekli fotoğraf kaynaklarından biri olmuştur. Birbirine benzer hikayelerle yüz yüze gelmek, insanoğlunu rahatlatan bir süreçtir. Projenin görsel medyada haber değeri taşıması, verilen emeğin karşılıksız kalmadığını kanıtlamış ve kayıtlara bu şekilde geçmiştir. Tüm sosyal medya kanallarında üretimlerin görünür olmasının sağlanması bilinirliliği arttırmıştır. Sağlanılan başarının bir nedeni de izleyicinin bizzat bu süreci yaşaması, kendi süreci ile benzer samimi örtüşmeler bulmasıdır.


Yabancı ülkelerdeki şehirlerden fotoğrafçılara projeye katılım imkanı verilmesi fotoğrafçılar arasındaki dayanışma ruhunu güçlendirmiştir. Çokseslilik burada en önemli nokta gibi görünmekte, fotoğraf projelerinin ülke içinde sınırlı kalmaması gerektiğini göstermektedir. Diğer yandan insanlar arasında korku, hesaplaşma, yüzleşme gibi duyguların bundan sonraki süreçlerde de devam edeceğinin sinyalini vermektedir.

Bu proje, bireyin izolasyon sürecinde zihninde oluşan soru işaretlerine hem kapı açmış, hemde bu soruların cevaplarına yaklaştırmıştır.


Bu süreç bize hepimizin bu zamana kadar maruz kaldığı yalıtılmışlığın, sürüklenmek istendiği benmerkezciliğin, evrene ve kendine yabancılaşmanın sonunun gelmesi gerektiğini hatta insanoğlunun tek çıkışının bu olduğunu göstermektedir. Korona sürecinde herkes kendince haklı, zor süreçler geçirmiştir, geçirmektedir. Ben de virüs başlangıcında büyük bir şaşkınlıkla gerçek mi rüya mı yanılsamasına kapıldım. Sonunda bireysel mücadeleme daha sıkı sarılma kararı verdim. Yaşamak değerli, yaşadığın süreçler biricikti. “An” kelimesi benim için daha anlamlıydı. Ve altını doldurmak artık kapıya dayanmıştı. Bende bu projede kapıyı ardına kadar açmayı denedim, denemekteyim. Çevremde gördüğüm herkesin de farkındalık çıtalarının ve “an”a verdikleri değerin artması. Bu da beni çok mutlu etmekte. Bu insanlardan çok daha önce farketmelerini beklediğim şeydi. Ölümle zorla da olsa yüzleşebilmek belki de.


Projede anlamlı bulduğum şeylerden bazıları; editörlerden birinin seçmiş olduğu bir ya da birden fazla fotoğrafın editörün hikayesine girmesi için fotoğraf sahibinden izin alması, ayrıca üretilen fotoğrafların telif hakkının fotoğrafçıya ait olmasınında düşünülmüş olması ince detaylardan birkaçıdır. Tüm fotoğrafçılara hakkaniyetle özen gösterildi ve bunun için büyük çabalar harcandı. Proje başlangıcından sonuna kadar gözlemlediğim noktada tüm fotoğrafçılara eşit haklar tanındı ve bunun için özen gösterildi.


Web sitesinin ve sosyal medya kanallarının uzun yıllar açık kalmasını ve paylaşımların sonraki süreçte de devam etmesini diliyorum. Eminim ki üretken işlerin devamı gelecektir. Projenin içeriği çok kapsamlı ve değerli olduğundan proje bitiminde bence çok daha fazla kişiye ulaşıyor olması hedeflenmelidir.


Son olarak; emeği geçen herkese bu düşünsel zemini kurup başarılı bir şekilde uyguladıkları için ayrı ayrı teşekkür ederim.


20.08.2020




66 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Hülya Mutlu

bottom of page